HATİPDĞLU
ayyuce
akif akay
Adana
DOLAR32.3372
EURO35.1875
ALTIN2243.8
Klinik Psikolog Aslıhan PAKSOY

Klinik Psikolog Aslıhan PAKSOY

Mail: [email protected]

DUYGULAR VE YOK SAYIŞIMIZ

Maalesef ki, 'hayatta duygular nedir', Nasıl yaşanır', 'Ne zaman ve nasıl aktarılır' konusunda pek bilgi sahibi değiliz. Bilgi sahibi olsak da uygulama konusunda bir takım sorunlar yaşıyoruz. 

Bizim düşüncelerimiz oluşur ardından duygularımız ve gelen davranışlarımız.. Duygularımızı ne olduğunu tam anlayıp, sonrasında rahatça istediğimiz gibi karşı tarafa aktarırsak davranışlarımızda istediğimiz gibi şekillenebilir.

PEKİ BU KADAR KOLAY MI?
Duygu dediğimiz kavram tam olarak ne olduğu anlaşıldığında kolay ama uzun bir süreç..

DUYGU NEDİR?
Öncelikle yedi temel duygu var. Bunlar 1-öfke 2-korku 3-utanç 4-tiksinti 5-neşe,coşku 6-üzüntü 7-şaşkınlık!

Bazen iyi veya kötü hissettik deriz. Önemli olan iyinin ne olduğunu veya kötünün hangi duygu olduğunu anlamak ile başlıyor duyguları tanımlamak. "Öfkeli hissettim, neşeli hissettim" gibi..

Sonrasında, "öfkeli hissettiğimi düşünüyorum" diyerek yaşanılan duygunun gerçek olup olmadığını anlamakta çok işlevsel bir yöntemdir.

NASIL İFADE EDİLİR?
İletişim, beden dili ve kelimelerin gücü ile çoğu şey mümkündür aslında..

ELEŞTİRMEK yerine ilişkilerinizde duygularınızdan bahsedebilirsiniz mesela. 'Sen' dili yerine 'ben' dili kullanmak çok önemlidir.

"Senin yüzünden bu oldu, senden nefret ediyorum" demek yerine; "Bu olduğundan dolayı üzüntülü hissediyorum" demek gibi, aslında ikisi de aynı şey önemli olan nasıl söylendiği.

"EN iyisi ben hiçbirşeyi söylemeyim" demek ise en kötüsü..

PEKİ İFADE EDİLMEZSE NE OLUR?
Herşey olabilir! Çok sevdiğimiz değer verdiğimiz, iyi ilişkilerimiz olduğu kişilerle yol ayrımına düşmek bir daha konuşmamak...

Daha önce ifade edilmemiş, içimizde bastırdığımız duygular tıpkı bir deprem gibi patlayabilir. Ani krizler, öfke patlamaları, panik atak, bipolar bozukluk, manik depresif bozukluk ve ayrıca fiziksel rahatsızlığa yol açabilir

KENDİNİZE DÖNÜN..
Daha önce keşke söyleseydim dediğiniz ne kadar şey var, istediğiniz gibi kendinizi ifade edebiliyor musunuz? "Hayır! Ben güçlüyüm, üzülmemeliyim" diye ket vurduğunuz zamanlar oldu mu?

En çok yaşadığımız duygular için, kişisel gelişim kitapları okuyoruz ,filmler izliyoruz, şarkılar dinliyoruz, bazen başkaları ile kendimizi kıyaslıyoruz. evet! bir başkasında benzerlikler bulmak güzel önemli olan karşıdaki kişiden başa çıkma ilgili neler öğrendiğiniz cebinize neler koyduğunuz?

Hepsi kısa vadede etkili ama uzun vadede etkili olabilmesi için en iyi yöntem profesyonel ruh sağlığı desteği almaktır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar