HATİPDĞLU
ayyuce
akif akay
Adana
DOLAR32.3372
EURO35.1875
ALTIN2243.8
Gizem KAYA DEMİR

Gizem KAYA DEMİR

Mail: [email protected]

Küresel bir yol mümkün!

Uzun zamandır dünyanın gündemini meşgul eden, hepimizi yakından ilgilendiren bir konu olan enflasyon maalesef ki hayatımızı derinden etkileyen bir faktör.
Birinci nedeni ENERJİ!
Yani Brent Petrolün Varil Fiyatı. Geçtiğimiz günlerde Varil bazında 123$ gören Petrol. Bugün piyasalarda 109-110 $ seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. 

Aslında duruma derinlemesine baktığımızda dünyada hepimize yetecek kadar Petrol olduğunu bilmemiz bu krizi çözme umuduyla birlikte bize stratejik politikalar konusunda ilham verebilir.

Pandemi'nin etkisiyle birlikte talep ve arzın gerilemesi petrol üretiminin düşmesi ''Evde kal'' tavsiyesine halkların uyumu petrol üreticilerini de arz talep dengesinde geçtiğimiz yıllarda dalgalı bir seyir çizmeye itti. Elbette salgındaki belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte piyasalar yeniden yön arayışına girdi. Bu ise enerji fiyatlarındaki dengesizliğin bir sonucu olarak enflasyonu zam olarak  gıda, tekstil, turizm, ulaşım vb. konularda hayatımızda ön plana çıkardı. 

Ancak bir yol mümkün..

Bazı Latin Amerika ülkelerindeki ambargoların hafifletilmesiyle birlikte enerji üreten ancak henüz gelişmemiş ülkelere teknolojik üretim yapılması iş dünyasının yönlendirilmesiyle mutlaka sonuç alacağımız bir alan olacaktır. Ancak bu gibi kriz dönemlerinde OPEC ülkelerinin üretimi arttırmaya gitmesi gelecekte daha çok aracın piyasaya çıkması ve daha çok petrol üretimi içinde OPEC ülkelerine verilecek bir tavsiye olmaktan öteye gitmiyor. Fakat enflasyon sürekli kontrol altında olması gereken bir alan olduğu için malesef ki tüm sektörlerde dünyada etkileniyor..
 

Bunun için devletlerin Uygulayabileceği en doğru politika petrol vergisini yalnızca toplumsal ulaşım, gıda fiyatları ve tekstil alanında kaldırılması olacaktır. Yani maliyetin düşmesi, zam politikasının bitmesi anlamına geliyor,doğru adımlarla  destekleyici politikalar üzerine eklenirse mutlaka kalıcı istikrar sağlayacaktır.

Böylece tüm alanları kapsamasa da bazı sektörlere yapılacak muafiyet. Ulusal ve uluslararası lojistiği canlı tutarak halkların üzerindeki ekonomik baskıyı azaltacaktır. Çünkü vergilerin amacı ekonomik istikrar ve milli menfaatlerdir. 
Ve bu menfaatlerin yakın gelecekte korunacağına inanıyorum.. 
İhtiyacımız olan tek şey ise tüm tarafları memnun edecek olan doğru politikalar..

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar