DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Gül YILMAZ
Gül YILMAZ

Liderler Masada İnsanlık Nerede?

Son zamanlarda hem ülkemizdeki hemde dünyadaki gündeme yetişebilmek çok zor. Sürekli savaşlar, katliamlar, insan hakları ihlalleri, ekonomik ve sosyal sorunlar.

Örnekler çoğaltılabilir...

Peki neden bu kadar çoğaldı hiç düşündünüz mü? Günümüzde bir an geçmesin ki, gündem değişmesin. Her an gündem değişiyor. Ama iyi yönde mi; o tartışılır...

Dünyayı şu an halklardan çok dünya liderleri yönetiyor. Tabiki yönetecekler. Ama halkların refahını sağlayarak...

Dünya yine masa başında toplanmış liderlerin fotoğraflarını izliyor. Kıyafetler düzgün, yüzler ciddi, konuşmalar diplomatik... Savaş kararları birkaç cümleyle alınıyor, ambargolar bir imzaya bakıyor. Bir ülkenin başında bulunan kişiye bir gecede müdahale edilip başka bir ülkede mahkemeye çıkartılabiliyor. Ve bir ülkenin başkanı "ben başka ülkelerin toprağına el koyacağım" diyecek cesareti bulabiliyor.

Peki insanlık nerede?

Bir ülkede çocukların katliamları,annelerin ölümleri istatiksel verilere işleniyor; bunla ilgili liderler konuşurken kelimeler özenle seçiliyor ama vicdan çoğu zaman toplantı salonuna girmiyor. Güç dengeleri konuşuluyor, silah bütçeleri tartışılıyor, müdahale edilen ülkenin yeraltı ve yer üstü kaynakları değerlendiriliyor ama, sözde demokrasi ve insan haklarından bahsediliyor.

Katiller, çocuklara istismarda bulunanlar, hırsızlar, kadına siddet uygulayanlar affedilebiliyor ve serbest kalabiliyorlar; ama sadece kalemini kullanan gazeteciler, muhalifler ya  da daha suçu ispatlanmamis sadece yurt dışına kacma ihtimali var diye aylardır hapiste tutulan kişiler bu aftan yararlanamıyor.

Karısına şiddet uygulayıp tutuklanan şahıs serbest bırakıldıktan sonra karısını öldürüyor. Peki buna ne demeli?

Bir ülkede aylık kira, o ülkede yaşayanların maaşını geçiyorsa buna o ülkenin liderinin cevap vermesi gerekmez mi?

Ya da çalışan ve emekliye yapılan zam oranı %18 lerdeyken; gıda, eğitim, sağlık vs ye yapılan zam neden %70'in üzerinde? Buna o ülkenin liderinin cevap vermesi ya da müdahale etmesi gerekmez mi? Ya da bunu o lidere hatırlatacak halkların olması gerekmezmi?

Belk ide asıl soru şu: Masaya oturan liderler gerçekte kimi temsil ediyor? Halklarını mı,çıkar gruplarını mı, yoksa sadece kendi koltuklarını mı?

Çünkü gerçekten insanlık temsil edilmiş olsaydı dünyada bu kadar acı olabilir miydi?

Evet dünya yeni bir çağdan geçiyor. Yapay zekadan bahsediyoruz. Başka gezegenlere koloni kurmanın hesapları yapılıyor. Peki insanlıktan bahsediliyor mu?

Liderler masada olabilir. Ama insanlık o masaya davet edilmediği sürece, alınan hiç bir karar dünyayı daha yaşanır bir hale getirmeyecek.

Peki neden halklar o masada değil, ya da yeterince değil? Burda iğneyi liderlere çuvaldızı da halklara batırmamız gerekir mi?

İklim krizi kapımızda,gelecek nesil susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya,ekonomik ve sosyal sorunlardan dolayı ülkemiz ve dünya giderek yaşlanmakta; ama liderlerimizin masada konuştukları konular içinde bunlar çok az yer almakta. Ya da biz halklar sesimizi liderlere yeterince duyuramıyormuyuz?

Anlaşılan o ki; bugünkü küresel siyasetin en belirgin özelliği karar alma süreçlerinin insanı sonuçlardan kopmuş olmasıdır. Liderler krizleri yönetirken insanı değil, piyasayı ve güç dengesini merkeze alıyor.

Anlaşılan o ki bu yeni dünya düzeninde liderler halklardan çok güçlünün yanında olmayı tercih ediyor. Bunda biz halkların haklarımızı ve gücümüzü yeterince bilmiyor ve bundan dolayı sesimizin yeterince çıkmıyor olmasından olabilir mi?

Dünya düzeni yeniden şekilleniyorken sorulması gereken temel soru şudur: Bu düzen kimin için kuruluyor? Emperyalist güçler için mi, dünya zenginleri için mi, halklar icinmi?

Ama şu bir gerçek. Eğer masada halklar yoksa, sürdürülebilir bir gelecekte yoktur.

Çünkü insanı dışlayan bir sistem eninde sonunda yok olmaya mahkumdur...

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY2255
  • 2FENERBAHÇE2149
  • 3TRABZONSPOR2145
  • 4GÖZTEPE2140
  • 5BEŞİKTAŞ2137
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ2133
  • 7SAMSUNSPOR2230
  • 8GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ2128
  • 9KOCAELİSPOR2127
  • 10CORENDON ALANYASPOR2123
  • 11HESAP2223
  • 12NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ2122
  • 13ÇAYKUR RİZESPOR2120
  • 14TÜMOSAN KONYASPOR2120
  • 15İKAS EYÜPSPOR2218
  • 16KASIMPAŞA2116
  • 17ZECORNER KAYSERİSPOR2115
  • 18MISIRLI2112
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Muhalefet Partileri Bir Araya Gelirse Ak Partiyi İktidardan İndirebilir mi
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA