ayyuce
Adana
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7

Çanakkale 1915 Sergisi Muhteşem Bir Coşkuyla Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale 1915 Sergisi Muhteşem Bir Coşkuyla Açıldı
Abone ol
İnegöl Belediyesi tarafından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ”Çanakkale 1915” isimli sergi düzenlendi. Tarihe ışık tutan serginin açılış töreninde, hazırlanan gösteriyle duygu dolu anlar yaşandı.

İnegöl Belediyesi tarafından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ”Çanakkale 1915” isimli sergi düzenlendi. Tarihe ışık tutan serginin açılış töreninde, hazırlanan gösteriyle duygu dolu anlar yaşandı.

İnegöl Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ”Çanakkale 1915” isimli sergi düzenledi. Şehit ailelerinin de katıldığı sergi açılışında, öğrencilerle birlikte hazırlanan gösteriyle duygu dolu anlar yaşandı. Bugün 14.00’da açılışı yapılan sergide Çanakkale Zaferini en ince ayrıntısına kadar anlatıldığı; fotoğraflar, belgeler, haritalar, krokiler, hatıratlar ve günlüklerden oluşan 233 görsel yer alıyor.

”ÇANAKKALE’Yİ ÇANAKKALE YAPAN GELENLER DEĞİL, GELENLERİ KARŞILAYAN ASİL RUHTUR”

Sergi açılışına ilçe halkının ilgisi de yoğun olurken, açılış töreninde Belediye Başkan Yardımcısı Emin Dündar bir konuşma yaptı. ”Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil, gelenleri karşılayan asil ruhtur” sözleriyle konuşmasını başlana Dündar, ”Nusret Mayın Gemisi 26 kutlu mayınla, Seyit Onbaşı 276 kiloluk top mermisiyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Conkbayırı’nda ve Anafartalar’da gösterdiği kahramanlıkla ve tonlarca ağırlıktaki top mermilerini göğsüne siper etmiş olan nice vatan evladıyla bir milletin kaderinin değiştiği yer Çanakkale, her zaman gönüllerimizdeki yerini koruyacaktır. İnegöl Belediyesi olarak Kent Müzemiz organizasyonuyla; tarihin yeniden şekillendiği, yedi düvele karşı savaşılarak destan yazıldığı Çanakkale Deniz Muharebesinin 107. yıldönümünü anmak, şehit ve gazilerimizi yeniden hatırlamak adına düzenlediğimiz ”Çanakkale 1915” sergisini ilçe halkımızın izlenimine açmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

MÜZENİN 146. SERGİSİ

İnegöl Kent Müzesinin birçok kültür etkinliğinin ve İnegöl’de açılan sergilerin merkezi konumuna geldiğini de hatırlatan Dündar, ”Çanakkale 1915 sergisi de aynı zamanda Müzemizin 146. Sergisi olma özelliğini taşımaktadır” diye konuştu.

233 GÖRSEL YER ALIYOR

Emin Dündar, bir milletin kaderinin değiştiği yer olan Çanakkale’de ortaya koyulan kahramanlıkları, vatan için, bayrak için verilen mücadeleyi, göğsünü siper etmiş vatan evlatlarını, şahadete yürüyen gencecik kınalı kuzuları, esarete dur denilerek bağımsızlığın perçinlendiği, yedi düvele karşı ”Dur Yolcu” ifadesinin hafızalara kazındığı Çanakkale’yi her yönüyle anlattıkları bir sergi hazırladıklarını da vurgulayarak şöyle devam etti: ”Bu müstesna sergide, Çanakkale’de vatan için toprağa düşmüş İnegöllü şehitlerimizin yakınları da aramızdalar. Sergimizde Çanakkale Zaferini en ince ayrıntısına kadar anlattığımız fotoğraflar, belgeler, haritalar, krokiler, hatıratlar ve günlüklerden oluşan 233 görsel yer almaktadır. Sergimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 18 Mart Deniz Zaferi anlatılırken, ikinci bölümde 25 Nisan 1915 ile başlayan kara savaşları, bunun yanında siper savaşları ve bu mücadelenin yazıya döküldüğü hatıratlar, günlükler yer almakta. Son bölümde ise Çanakkale’de şehadete yürüyen İnegöllü şehitlerimize yer verdik.”

İNEGÖLLÜ ŞEHİTLER TESPİT EDİLİYOR

”Kent Müzesi olarak, Milli Savunma Bakanlığı Arşiv ve Askerî Tarih Daire Başkanlığı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışma sonucunda Çanakkale Cephesinde yer alarak şehit olan İnegöllü asker sayısının 397 olduğunu belirledik. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. 3 Kasım-9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşen Çanakkale Muharebelerinin en çarpıcı izlerinin görülebileceği tarihi alan, adeta bir Açık Hava Müzesi niteliğindedir. Tarihi Alan içerisinde İnegöllü şehitlerimizin isimleri 11 şehitlikte yer almaktadır. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile ortak yürüttüğümüz saha araştırmaları sonucunda, Kent Müzesi bünyesindeki uzman ekibimiz 11 şehitliği ziyaret ederek tespit ettiğimiz İnegöllü şehitlerimizin fotoğraflanmasını ve kayıt altına alma işlemlerini tamamladı. Bunun yanında cephede yer alan şehit ve gazilerimizin gerçek hatıratlarına da yer verdik. Yine resmi kayıtlarda olmayan İnegöllü şehitlerimizi de kayıt altına alarak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına araştırılması için şehitlerimizin isimlerini ileteceğiz. Bu vesileyle resmi kayıtlarda gözükmeyen, yakını şehit olan ilçe halkımızın Kent Müzemize şahsen başvurmasını bekliyoruz. Şu an aramızda olan tüm şehit ve gazi yakınlarına da şükranlarımı sunuyorum. Bugünün hatırası olarak kendilerine uzman ekibimizin Gelibolu’dan getirdiği şehit toprağı ile şehitlerimizin adlarının yazılı olduğu künye takdim edeceğiz. Sergimiz dijital platformdan https://dijitalkitap.inegol.bel.tr/ adresinden de yayınlanmaktadır. Sergimiz 10 Nisan Pazar gününe kadar İnegöl Kent Müzemizde ilçe halkımızın izlenime sunulacaktır. Bu vesileyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, asil kanlarını toprağa akıtan kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve gönül borcu ile bir kez daha yad ediyorum.”

Konuşma sonrası programda bulunan şehit yakınlarına Çanakkale’den getirilen toprak hediye edildi. Ardından kurdele kesimi ile serginin açılışı yapıldı. Sergi katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Cumhuriyet Bulvarına kar altında son dokunuşlarÖnceki Haber

Cumhuriyet Bulvarına kar altında son dok...

Jumbo 75. Yılında Genç Sanatçıların Işığı ile ParıldıyorSonraki Haber

Jumbo 75. Yılında Genç Sanatçıların Işığ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar