NET TAMİR
NET TAMİR
Adana
DOLAR32.5935
EURO34.842
ALTIN2512.6
ŞİKAYETİNİ BANA ANLAT

ŞİKAYETİNİ BANA ANLAT

Mail: [email protected]

Soner Çetin'e Açık Mektup

"100. Yıl Mahallesi'ndeki Doğal Park-2'ye Jurassic Park yapmak istiyorsunuz. Bu yüzden parkın büyük bir bölümünü işletmesi için özel bir şirkete 15 yıllığına kiraya verdiniz.

Parkımız çirkin dikenli teller ile bölündü, inşaat başladı, şu anda parkın içinde iş makinaları çalışıyor.

Doğal Parkı sürekli kullanan ve çevrede yaşayan halk ve biz Adana Çevre Platformu olarak bu uygulamanıza karşı çıktık, toplantılar ve basın açıklamaları yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

Bu gelişmeler üzerine Jurassic Park Gerçeği başlıklı ve kendi imzanızla bir broşür yayınlayıp, dağıtma ihtiyacı duydunuz. 

Broşürünüzü gördük ve okuduk. Gayet lüks bir kağıda basılmış, resimli ve süslü bir broşür olmuş. Ama içeriği hakkında aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Şimdi, broşürde değindiğiniz bazı noktalar ve kullandığınız dil konusunda -izin verirseniz- size söyleyeceklerimiz var.

1- Broşür 'söz verdiğimiz gibi' ibaresiyle başlıyor. Sayın Çetin, üşenmeyip yerel seçim öncesi dağıttığınız seçim materyallerini ve yapacağınızı söylediğiniz projelerinizi inceledik. "Halkın kamusal yeşil alanlarını elinden alacağım, özel şirkete 15 yıllığına kiraya vereceğim, girişi de paralı yapacağım, hem şirket, hem de belediye buradan para kazanacak"
diye bir seçim vaadinize veya sözünüze rastlayamadık.

Neden hem kendinizi, hem halkı kandırmaya çalışıyorsunuz? Siz bunları yapacağınızı söyleyerek oy istememiştiniz. Şimdi, seçildikten sonra, söylediklerinizin tam tersini yapıyorsunuz ne yazık ki. Yerel seçim öncesi arşivleri incelerken bu iddiamızın bir belgesine de rastladık. Seçim öncesinde, Abidin Dino Parkı'nda, basın mensupları karşısında
'Adana sözleşmesi' belgesini imzaladınız, seçilirseniz bu belgede belirtilen ilkelere uyacağınızın sözünü verdiniz.

ADANA SÖZLEŞMESİNE İMZA ATTINIZ

O ilkelerden ikisi şöyle idi: a) Halkın yeşil alanlarının özel şirketlere kiralanması uygulaması yanlıştır. b) Sokak, Mahalle ve İlçe bazında halkın görüşünü almadan herhangi bir karar verilmeyecektir. Islak imzanızı taşıyan belge arşivimizde bulunmaktadır Sayın Çetin, bizden hatırlatması.

2- Sayın Çetin, özel bir soru olacak ama, bu dinazor merakınız nereden geliyor? Spilberg'in filmini izleyip, çok mu etkilenmiştiniz? İyi ama, halkımızın da sizin kadar dinazor meraklısı olabileceğini nereden çıkardınız? Anket mi yaptırdınız? Bunun için neden halkın yeşil alanını, doğal parkımızı seçtiniz? Başka yer mi yoktu? "Başka yerler ateş pahası, Doğal Park sahipsiz" diye mi düşündünüz? Bu şekilde düşünülmesini istediğiniz için ve parka atıl diyebilmek için mi göreve geldiğinizden bu yana parkı bakımsız bıraktınız? Bize göre en iyisi uygun bir yere Doğal Tarih Müzesi kurmaktır ama ne sizin niyetinizin gerçekten dinazor olduğu inandırıcı, ne de buna sizin gücünüz yeter. Doğal Park-2'ye Jurassic Park yapma konusu galiba gayet duygusal (!) bir konu diyelim ve geçelim.

3- Broşürünüzde, "Jurassic Park için Doğal Park-2 içerisinde bir bölgeyi tahsis ettik" diyorsunuz. Buna yetkiniz olup olmadığını hukukçularınıza danıştınız mı? Bizim avukatlarımız bunu yapmaya yetkiniz olmadığını düşünüyorlar. Öyle ya, yeşil alanlar imar planları içinde gösterilmiş ve mülkiyeti halkın olan alanlardır. Beş yılda bir seçilen belediye yönetimleri vekaleten bu alanların bakımından sorumludurlar sadece, alım-satım-kiralama ve ticarete konu edilemezler. Neyse, bu konunun yakın zamanda İdare Mahkemesi'nde açıklığa kavuşturulacağını umuyoruz. Kendi seçmeni ve halkıyla mahkemelik olma ayıbı kimindir dersiniz?

4- Broşürünüzde Doğal Park'ı savunmaya çalışan bizleri ağır ifadeler kullanmakla, Çukurova Belediyesi'ne saldırmakla, kastlı olmakla, haksız ve insafsız suçlamalarda bulunmakla itham ediyorsunuz. Biz Adana Çevre Platformu olarak bu tür suçlamalara alışığız, AKP ve yandaşlarının her doğa talanına karşı çıktığımızda işitiyoruz bu tür sözleri. Ama 100. Yıl Mahallesi'nde ve çevrede yaşayan, sayıları giderek artan Doğal Park savunucularına, kendi seçmenlerinize karşı bu tür ifadeler kullanmanızın onları ne kadar üzeceğinin, kıracağının farkında değil misiniz? Bindiğiniz dalı kesiyorsunuz, kendi seçmeninizi, halkı karşınıza alıyorsunuz Sayın Çetin. Unutmayın, üçbuçuk yıl sonra tekrar yerel seçim olacak, o insanların oylarına yine ihtiyaç duyacaksınız. Bir yandaşınıza çıkar sağlamak için değer mi bu yaptığınız? Ne önemli bir diyet borcuymuş bu? Çukurova Belediyesi bizim belediyemizdir ve kalıcıdır, siz geçicisiniz, belediyemize neden saldıralım? Yaptığınız bir uygulamanın, aldığınız bir kararın yanlış olduğunu ve geri alınmasını istiyoruz, dediğimiz bundan ibaret. Etrafınızda sadece sizi alkışlayanların olmasına fena halde alıştığınız anlaşılıyor. 

5- Yine bizler için 'bu arkadaşlar' ibaresini kullanıyorsunuz broşürünüzde. Üzgünüz ama, sizin gibi bir belediye başkanının arkadaşları olmayı reddettiğimizi bilmenizi istiyoruz. Yaşayarak gördüğümüz gibi, sizin arkadaşlarınız Doğal Park ihalesini alan işadamı gibileri olabilir ancak. Halkın yeşil alanını ticaret konusu yaparak halka karşı suç işleyenler ile bizim arkadaşlığımız söz konusu bile olamaz. 'Kente karşı suç' deyimini hiç duydunuz mu Sayın Çetin? Şimdilik ulusal hukukumuza girmedi, hukukçularınıza sorarak onları boşuna uğraştırmayın. Ama bilmelisiniz ki, Doğal Parkı 15 yıllığına özel bir şirkete kiraya vererek, girişi paralı hale getirerek, halkın yeşil alanını ticarete konu yaparak halka karşı suç işlemiş bulunuyorsunuz. Bilirsiniz, suç ve ceza ayrılmaz ikilidir. Politikacının cezası bir daha seçilememektir. 

6- Broşürünüzde ağaç kesilmeyeceğini, tek bir yaprağın dahi hesabının yapıldığını söylüyorsunuz. Doğal Parkın son durumunu görmediğiniz ve bürokratlarınızın size doğru bilgi vermediği anlaşılıyor. Onlarca ağaç kökü garip bir şekilde havada kalmış vaziyette can çekişiyor şu anda ve birçoklarının yanlara doğru uzayan kökleri kesildi. O ağaçları siz ekmemiştiniz, siz büyütmemiştiniz ama siz katlediyorsunuz. Parka giderek durumu siz de görebilirsiniz. 'Yaprak hesabı' sözünüz pek komik kalıyor doğrusu.

7- Doğal Park-2'nin 'terkedilmiş' görüntüsünde olduğunu iddia ediyorsunuz. Bütün bakımsız bırakma gayretlerinize rağmen, şu anda parkın inşaat şantiyesine dönüşmüş olmasına rağmen, tatil mevsimi olmasına rağmen sabah – akşam parktan yararlanan insanlar ve parkta yaşayan bütün canlılar sizi yalanlıyor Sayın Çetin. Sizin bu anlayşınızın AKP'nin doğayı tahrip eden yaklaşımından ne farkı var? Ormanlarımızı, derelerimizi, kıyılarımızı tahrip eden uygulamalar yaparken AKP de aynı argümanı kullanmıyor mu? Yok birbirinizden farkınız. Doğal Parkı en doğal haliyle ve bakımlı olarak halka iade etmelisiniz Sayın Çetin.

8- 'Çukurova'yı ve Adana'yı cazibe merkezi haline getirmek' ne demektir? Kimler için 'cazibe merkezi' olacaktır? Cazibeden kastedilen şey nedir? Birilerinin para kazanma hırsı olmasın? Genellikle patron örgütlerinden duyulan bu tür sözlerin uzun uzun tartışılması gerektiği ortadayken bir doğal park için kullanılması tuhaftan da ötede, niyet beyanı gibi duruyor.

9- Broşürde "Jurassic Park'ın yapımı doğaya hiçbir şekilde 'izin' vermeyecektir.” denilmektedir. Evet, biz de tam böyle düşünmekteyiz. Bize inanmıyorsunuz anladık da, İmzaladığınız broşürü yazan bürokratlarınıza neden inanmıyorsunuz Sayın Çetin?

10- "Jurassic Park sayesinde Çukurova İlçesi turizm ve ticaret açısından hareketlenecektir" diyorsunuz. Birkaç şişme plastik dinazorla olacak şey değil ama diyelim dediğiniz gibi oldu, turizm ve ticaret hareketlendi. Sayın Çetin, bu durumda Doğal Parkımızın doğallığı kalır mı, ne dersiniz? Bu konuyu o kadar önemsemediğinizi tahmin ediyoruz, ne yazık...

11- Birkaç şişme plastik dinazor ile bilimsel merak nasıl giderilir Sayın Çetin? Şaka mı ediyorsunuz? Siz bilim sözünden ne anlıyorsunuz? 

12- Protestolar üzerine Doğal Parka 'Doğal Park yenilenmektedir' yazılı pankartlar astınız. Neden doğruyu söylemiyorsunuz? Doğal Park'ın yarısını özel bir şirkete yetkiniz olmadığı halde 15 yıllığına kiraya verdiniz. Bu işlemin adı yenileme olabilir mi? Gerçeği neden halktan saklama ihtiyacı duyuyorsunuz?
Saygılarımızla.  
ADANA ÇEVRE PLATFORMU"
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar