iyzico-destek
Adana
DOLAR38.8404
EURO43.7706
ALTIN4001.0
MERTÇE

MERTÇE

Mail: [email protected]

Abdurrahman'ı tanıyor musunuz?

 

Abdurrahman; Niğde Bor OSB’de çalıştığı plastik geri dönüşüm tesisinde makineye kaptırdığı kolunun omuz hizasından kopması sonucu hayatını kaybetti. 

Fabrikada dedesi, babası ve amcası ile birlikte çalışıyordu, sigortası yoktu. Yarıyıl tatili öncesi okulu bırakmış ve çalışmaya başlamıştı.

Abdurrahman çalışırken de ölürken de yalnız değildi; onun gibi binlerce çalışan ve yüzlerce hayatını kaybeden çocuğumuz var.

Çocukları fabrikalarda çalıştırmak kanunen uygun olmasa da bir kısmı tehlikeli işlerde olmak üzere çalıştırılıyor. Yeterli iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için yetişkinlerin bile yüksek risk altında oldukları fabrikalarda, okulda arkadaşları ile olması gereken ve bilgi, beceri, tecrübeye sahip olmayan çocuklarımız maalesef hayatını kaybediyor. Pek çoğu yaşamak için çalışmak zorunda, bir kısmı okulu tamamen bırakmış, çocuk yaşta İş hayatına atılmış bir kısmı bir taraftan okuyor bir taraftan çalışıyor. 

ÇOCUĞUN İŞÇİSİ OLMAZ
12 yıl içerisinde kayıtlara geçen 742 çocuk işçi hayatını kaybetmiş maalesef. Son 12 yılın en fazla 'Çocuk İşçi Ölümü' ise 71 evladımızın kaybı ile 2024 yılında gerçekleşmiş. 

Çocuk ölümlerinin en çok gerçekleştiği iş kolu Tarım, Orman, İnşaat, Sanayi, Konaklama, Ticaret, Gıda, Taşımacılık, Deri, Kağıt, Kimya, Plastik. 
Ölüm oranlarının en yoğun olduğu şehirler ise; Şanlıurfa İstanbul Gaziantep, Adana, Konya ve Antalya.

PEKİ SUÇLU KİM?
Babası, annesi, kardeşleri, amcası, dayısı, halası, teyzesi, dedesi, ninesi, çocuğun çalıştığını bilen tüm akrabaları: SUÇLU!

İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürü, şube müdürleri, müfettişler, okul müdürü, rehber öğretmeni, şube rehber öğretmeni, ders öğretmeni, olayı bilen tüm eğitimciler: SUÇLU!

Patron, iş güvenliği uzmanı, insan kaynakları, muhasebeci, müdür, ustabaşı, servis şoförü, şef, memur: SUÇLU!

Bakanlar, vekiller, belediye başkanları, meclis üyeleri, partilerin il-ilçe başkanları, vali, kaymakam, tüm kamu yöneticileri ve bürokratlar; SUÇLU!

Abdurrahman hariç hepimiz suçluyuz.
Abdurrahman'in kanı hepimizin eline bulaştı. 
Peki söyle bakalım: Sen suçsuz musun?
Mertçe kalın…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
TEST-DENEME