NET TAMİR
türk haberler
Adana
DOLAR32.5926
EURO34.8338
ALTIN2490.9

Mobil Sağlık Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mobil Sağlık Nedir?
Abone ol
Mobil sağlık araçları son teknoloji sağlık ekip ve ekipmanları ile donatılmış sağlık aracıdır. İçerisinde bulunan ekipmanlar sayesinde hem kontrol hem de tahlil yapma olanakları mevcuttur.

Hızla gelişen teknoloji, getirdiği yeni imkân ve olanaklarla insan hayatını birçok noktada kolaylaştırmaktadır. Bu hızda gelişen teknolojiye uyum sağlayan ve pratiğe geçiren sektörlerden biri sağlık sektörüdür. Sağlık sektörünün her geçen gün ekip ve ekipmanları ile gelişmesiyle sağlık hizmeti artık ayaklara kadar gelmektedir. Bu imkânlardan biri mobil sağlık uygulamasıdır.

İşverenlerin 6331 sayılı iş kanunu gereğince çalışanlarının sağlık ve güvenliğini sağlamalıdır. İşveren, kurumunun bünyesinde çalışan işçilerin firmalarında çalıştıkları süre zarfı boyunca çalıştıkları işten kaynaklı herhangi bir sağlık ve güven sorunu yaşamamasından sorumludur. Bu minvalde işveren çalışanlarının aylık kontrollerini belli periyotlarda yapmak durumundadır. İşyeri sahibi sağlık kontrollerinin yapılması için İş Sağlık Müdürlüklerin bünyesinde bulunan OSGB’lere başvurmaları gerekmektedir.

Mobil sağlık araçları son teknoloji sağlık ekip ve ekipmanları ile donatılmış sağlık aracıdır. İçerisinde bulunan ekipmanlar sayesinde hem kontrol hem de tahlil yapma olanakları mevcuttur. Mobil sağlık araçları sayesinde işveren ve işçilerin zaman kaybı yaşamadan ve düzenli periyotlarda sağlık kontrollerinin yapılması mümkündür.

Nereden Alınır?

Mobil sağlık hizmeti almak isteyen iş sahibi, il sağlık müdürlüklerinin bünyesinde çalışan OSGB’ ye başvurmaları gerekmektedir. OSGB, sağlık bakanlığına bağlı yetkili bir birimdir. Bu birim iş sağlık müdürlükleri bünyesinde yer alır. Bununla birlikte iş yerlerine sağlık ve güvenlik hizmeti sunmak için gerekli donanımlara sahip araç ve ekiplerle mobil sağlık hizmeti vermektedir.

Mobil araçlar sayesinde işçiler herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeden gerekli sağlık kontrollerini yaptırabilmektedir. Mobil araçlar birçok yönden donanımlıdır. Mobil sağlık araçlarında;

•         Akciğer grafisi,

•         İşitme testi,

•         Aşı uygulamaları,

•         Laboratuvar tetkikleri,

•         Göz taraması,

•         Portör taraması gibi birçok sağlık tetkiklerini yapmak mümkündür.

6331 sayılı iş kanunu ile yasal zorunluluğa bağlanan bu uygulamayla işverenin yasal yükümlülüğü artmıştır ancak işçi sağlığı da yasal olarak güvence altına alınmıştır. Bu doğrultuda iş ve meslek hastalıkları büyük oranda engellenmiş, bireyin sağlığı güvence altına alınmıştır.

Mobil sağlık uygulaması ile işçilerin düzenli sağlık kontrolleri yapılmakta ve bunlar tutanak halinde tutulmaktadır. Aynı zamanda işçinin sağlığının güvence altına alınması iş verimliliğini de artırmıştır.

Fiyatı Ne Kadar?

Mobil sağlık hizmeti, işçilerin herhangi bir sağlık kuruluşa gitmeden birçok sağlık hizmetini ayaklarına kadar gelen araçtan almalarıdır. İşverenin, işçilerine bu imkânı sunması yasal zorunluluktur. İşveren, İşçilerinin sağlık ve güvenlik haklarını korumaları ve düzenli bir şekilde bunun kontrolünü yapmaları gerekmektedir.

Mobil sağlık uygulaması hem işveren hem de işçi için oldukça pratik ve avantajlı bir durumdur. Yoğun sağlık kuruluşlarında düzensiz bir şekilde yapılması hem zaman hem de çalışanın iş verimliliğini azaltmaktadır.

Mobil sağlık araçlarından sağlık hizmetinde fiyat belirlenmesi için sağlı hizmeti alınacak araç hizmetinin belli olması, işçi sayısı ve yapılacak tetkik ve cihazlara bağlıdır. Bunun için işverenin fiyat bilgisi alması gerekmektedir, sabit fiyat uygulaması mevcut değildir.

Mobil sağlık araçlarının her biri aynı donanım ve özelliğe sahip değildir, her araç için farklı fiyatlandırma mevcuttur. Aynı zamanda her firma ve işyeri aynı tahlil ve tetkikleri yapmayı gerektirmez. Mesleğe göre en çok kullanılan veya en çok hasar görmesi muhtemel alanların tetkik ve tahlilleri daha sık yapılmaktadır. Buna bağlı olarak, farklı fiyat uygulamaları mevcuttur.

Mobil Sağlık İstanbul

Türkiye genelinde en fazla iş yerinin ve işçinin bulunduğu şehir İstanbul’dur. Yoğunluğundan kaynaklı olarak en fazla mobil sağlık hizmeti alan il de İstanbul’dur.  İstanbul, sınırından merkezine çok çeşitli iş yerleri mevcuttur. Çok fazla iş merkezinin olması ve çok çeşitli mesleklerin olması çeşitli mobil sağlık araçlarını gerektirmektedir.

Bir şehrin bu kadar kalabalık olması ve işçi sayısının firmalara bağlı olarak fazla olması gerekli mobil sağlık hizmetini de etkileyebilmektedir. İl sağlı müdürlüklerine bağlı olsa da firmalar üzerinden çalışan mobil sağlık hizmetini donanımlı firmalardan almak gerekmektedir.

Firmaların, mobil sağlık uygulaması için başvuru yapan işyerlerinin mesleklerine uygun tahlil ve tetkiklerini yapabilecek donanıma sahip araçları ve bu araçlarda bu uygulamaları yapabilecek personellerinin olması önemlidir.

İstanbul’da mobil sağlık hizmetinin sık olması araç ve ekipmanlarının daha titiz ve hijyenik olmasını gerektirmektedir. İşyeri sahiplerinin doğru ve donanımlı firmalardan bu hizmeti almaları önemlidir.


Erol Bulut: “İstemediğimiz bir mağlubiyet aldıkÖnceki Haber

Erol Bulut: “İstemediğimiz bir mağlubiye...

Cinsel ilişki esnasında arabayı çökerttiSonraki Haber

Cinsel ilişki esnasında arabayı çökertti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar