DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Tamer ÇEVİK
Tamer ÇEVİK

Yerli ve Milli Kadavra

TAMER ÇEVİK YAZDI 

Mezarlık Gezegeni
Ölü ve ölümle ilgili maalesef çok sıkıntılı bir tutumumuz var. Elbette ölen kişinin ardından yas tutulması gayet insani bir durum. Ancak ondan sonraki süreçte yapılanlar ve yaşananlar çok sağlıklı değil. Hele mezarlık ve mermer mezartaşlarımız, ülkemizi hatta neredeyse gezegeni mezarlığa dönüştürecek bir şekilde gelişiyor. Gerek kendi gerekse de sevdiklerimizin ölümünü kabullenmekte oldukça zorlanıyoruz. Milyarlarca insanın yaşadığı, gezegenimizde her yıl milyonlarca insan doğarken milyonlarca insan ölüyor. 

Düşünsenize her ölenin mezarını, yüzbinlerce, milyonlarca, milyarlarca mezar...
Çok değil, 50 bilemediniz 150 yıl sonra her yer mezarlık olacak. 

HAYATIMIZIN EN MUTLAK GERÇEĞİ ÖLÜM
Sular hep aktı geçti,
Kurudu vakti geçti.
Nice han, nice sultan;
Tahtı bıraktı geçti.
Dünya bir penceredir,
Her gelen baktı geçti. (Yunus Emre)

Yıllar önce organlarımı bağışlamıştım. Bu kez Çukurova Üniversitesi Anatomi Ana Bilim Dalı'na giderek öldükten sonra vücudumda doktor adaylarımızın bilimsel çalışmalar yapması; inceleme/araştırma faaliyetlerinde bulunması amacıyla bağışta bulundum. (Yanınızda aile bireylerinden bir tanesi ile gidilmesi gerekiyor.)

Bu esnada edindiğim bilgiler beni çok şaşırttı. Tıp fakültesi öğrencilerinin eğitiminde kullanılacak yeterli kadavra bağışı olmadığı için ihtiyacın yurtdışından karşılandığını ve bunun çok ciddi maliyetinin olduğunu öğrendim. İçimi rahatlatan bilgiler verildi; bağışlanan bedenim üzerinde çalışılacak daha önemlisi vücuduma gerekli saygının gösterileceğine yürekten inandım.
Belki sizler de düşünürsünüz diye paylaşmaya karar verdim. 

BAĞIŞLAYIN, BEDENİNİZ TIP EĞİTİMİNDE YAŞASIN
Kadavra Tıp öğrencisinin ilk hastası diyebiliriz. Kadavra ihtiyacı; sahipsiz cenazeler, bağış bedenler, ithal bedenler sayesinde karşılanıyor.
İnsan öldükten sonra da yaşadığı topluma, bilime ve insanlığa faydalı olabilir. Ülkemizde maalesef kadavra temini noktasında çok ciddi sorun var. İnsanlar organ bağışına belli oranda ilgi gösterirken iş beden bağışına geldiğinde uzak duruyor. 
Düşünün; böbreklerinizde çok ciddi bir rahatsızlık var, doktora gidiyorsunuz ama doktor böbreğin yerini sadece maketlerden, çizimlerden öğrenmiş...  Hiç bir video, resim, maket gerçek bir bedenin yerini tutmaz. Yüzlerce doktor adayı sizin sayenizde daha kaliteli bir tıp eğitimi alacak, araştırmalar yapılacak. Yaptığınız şeyi bir fedakarlık olarak görüyorsanız inanın karşılığını fazlasıyla alacağınız bir fedakarlık yapmış olacaksınız. Çocuklarınız, onların çocukları, sevdikleriniz ve insanlık sizin bedeniniz sayesinde işini iyi bir şekilde öğrenen doktorlar tarafından tedavi olacak. Kimbilir belki bir hastalığın tedavisi noktasında bedeniniz ise yarayacak, tüm insanlığa faydalı olacaksınız. (Bu arada Din İşleri Yüksek Kurulunun açıklaması gayet açık ve net: kadavra bağışı dinen uygun.)

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.
Mertçe kalın….

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3377
  • 2FENERBAHÇE3373
  • 3TRABZONSPOR3369
  • 4BEŞİKTAŞ3359
  • 5GÖZTEPE3355
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3354
  • 7SAMSUNSPOR3348
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3340
  • 9TÜMOSAN KONYASPOR3340
  • 10CORENDON ALANYASPOR3337
  • 11KOCAELİSPOR3337
  • 12GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3337
  • 13İKAS EYÜPSPOR3332
  • 14KASIMPAŞA3332
  • 15NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ3331
  • 16HESAP3329
  • 17MISIRLI3327
  • 18ZECORNER KAYSERİSPOR3327
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sizce, Türkiye'nin Dış Politikasını emanet edebileceğiniz lider hangisi olabilir
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA