DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Özlem ERDOĞAN
Özlem ERDOĞAN

Hediye Verme Adabı

Hediye vermek özen ve emek  ister. Karşınızdaki kişi özel biri olsun ya da olmasın hediye vermenin bir adabı olmalı.

Bir arkadaşım bahsetti geçen gün. Sanırım oğlu askere gittiği için bir arkadaşı  evine ziyarete gelmiş. Gelirken de el havlusu getirmiş.

Arkadaşım nazikçe hediyeyi almış ve teşekkür etmiş. Misafir gittikten sonra bir de bakmış ki el havlusunun kiri daha üstünde duruyor. Evinde olan bir şeyi alıp getirebilirsin ama kullanılmamış olmalı değil mi? Kullanıldıysa bile en azından temiz olmalı.

Başka birinden de şunu duydum. Yine birisi hediye olarak  almış bir büyük biblo getirmiş. Belli ki o da kullanılmış ki, biblonun üstünde evin  tozu daha üstünde duruyormuş. Belli ki evde pek rağbet görmüyormuş ya da kullanılmaktan ya da görülmekten bıkılmış ki almış hediye diye arkadaşına  getirmiş. Güler misin ağlar mısın derler bu örneklere…

Aldığınız hediye pahalı olmayabilir. Ama en azından kullanılmamış ve temiz olmalı değil mi? Bu resmen saygısızlık ve karşınızdaki kişiyi aptal yerine koymak. Bu davranış hediye verdiğiniz kişiye kendisini değersiz hissettirir. Bu bir görgü ve kültür olayı.

Yıllar önce farklı bir olay da benim başıma gelmişti. Öğretmenler gününde bana bir öğrencim annesinin bana hediye gönderdiğini söyledi ve annesinin göndermiş olduğu hediyeyi derste bana teslim etti.

Zil çalmaya yakın olduğu için hediyeyi aldım ve sınıfta açmadan öğretmenler odasına gittim. Arkadaşlarıma neşe içinde hediyeyi tam açıyordum ki, bir de baktım içinde kadın üst çamaşırı penye bluza sarılmış ve paket yapılmış. Can havli ile hediyeyi kapattım ve kaldırdım. İyi ki sınıfta açmamışım.

Samimiyetiniz olmayan birisine hem de çocuğunuzun öğretmenine çamaşır hediye olarak gönderilmez. Belli ki kendine aldı ama üzerine uymadı. Bu verdiğim örneklerde  karşı tarafa saygısızlık, usul ve adap bilmemek var.

Hediye almadan önce karşınızdaki kişinin zevki nedir, ilgi alanları nelerdir bunları bilmek ve ona göre araştırma yapıp emek vermek gerekir. Öyle kullanmadığınız ya da  kullanmaktan bıktığınız bir şey hediye olarak gitmez. Hem de kullanılmış ve kirli olması gerçekten çok saygısızlık.

Paketi kişinin yanında açıp nazikçe teşekkür etmek de görgü kuralı. Bu konuda hepimiz hassas ve nazik davranmalıyız. Biraz değer görmek ve değer verilmek herkesin hakkı ve arzusu. Ve gerçekten buna ihtiyacımız var.

Sağlıcakla kalınız.

NELER SÖYLENDİ?
@
Özlem ERDOĞAN

Özlem ERDOĞAN

DİĞER YAZILARI Okullarda Şiddet ve Yaşanan Can Pazarı Komik Bir Anı Öğrencisinin elinde can vermek Medine’de kutsal mekanları ziyaret Umre İbadeti Umre yolcularının havalimanındaki zemzem çilesi Bir Erkeğin Yanında Karısına Küfür Edilemez Öğretmerlerin CİMER Çilesi Kavram Karmaşası Adı Bende Saklı Bir Kadın 114 No.lu Belediye Otobüsü.. Bir Güzergahın Nefes Alamayan Yolcuları Avrupa gezisi izlenimlerim -3- Avrupa Gezisi İzlenimlerim -2- Süha Turizm Şirketi Üzdü Avrupa Gezisi İzlenimlerim -1- Benim Canım Kız Kardeşim Vefa Yazısı İSİMLERİN  TAŞIDIĞI  ENERJİ  VE MİSYON  HEM  DE BİLE İSTEYE.. Öğretmenevlerinde Öğretmenlerden Başka Herkes Kalıyor Dizilerdeki çürümüşlük  Utanç taraf değiştirdi (Bu çağın kadın ve utanç davası) Mor Cepken Kadının adı yok Her Kadın Anne Olabilir Ama Her Anne 'Ana' Olamaz Fikrimin İnce Gülü Umut Sokağın Tavanı Kadar (2) "Bugün benim doğum günüm" Duçar duruma düşürülmek Portakal Çiçeği Karnavalının ardından Bayramda Kayseri ziyareti ve izlenimlerim Umut Sokağın Tavanı Kadar Küfür Telefon işkencesi Evlat sevgisinin kudsiyeti 65 yaş üstüne iade edilen itibar Uğur Mumcu Bulvarı Çöp ve Pislik içinde Mum Sanat İle Buluşuyor Öğretmen Maaşı Deprem ve alışkanlıklarımız Telefon rehberimizden sildiklerimiz SEVGİLİLER GÜNÜNE ÖZEL AÇLIKTAN MİNÜBÜSTE BAYILDIĞINI ANLATAN ÖĞRENCİM Başıboş dolaşan sokak köpekleri tehlike arzediyor OKUL YOLU ÖLÜM YOLU OLMASIN! DEĞİŞİM VE FRANZ KAFKA BALKAN VE AVRUPA TURUMDAN İNSAN MANZARALARI BALKANLAR VE AVRUPA GEZİ İZLENİMLERİM  Tik Tok canlı yayınları Oğlumun örnek alınası başarı öyküsü Tunceli, munzur Çayı, Elazığ, Malatya gezi izlenimlerim Mutlu Anneler Mutlu Çocuklar Yetiştirir Z kuşağında psikiatri vakalarındaki artış Bergen filmi neden bu kadar sevildi? Aldatma üzerine bir anekdot Satranç sporu Aldatma üzerine bir anektot Ensest ilişkiler sapkınlığın ve toplumsal yaranın sırlı aynada yansımasıdır Hayatından çıkarabilmek Mutlu insanların hikayesi olmazmış Aşı krizi Sevebileceğiniz birine öyle kolayca rastlayamazsınız Milli Eğitim'den gelen yazılar bilmece gibi Sevgi Tekleşmektir Müzisyenlerin enstrümanlarını kırması acı verici Aşk iki kişiliktir Kuma dramı Ünzile Covit 19 aşısı sağlık iksirim Pandemi süresince eğitim Kiracın mı var derdin var Bayıltıcı spreylere dikkat!
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3071
  • 2FENERBAHÇE3067
  • 3TRABZONSPOR3065
  • 4BEŞİKTAŞ3055
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3048
  • 6GÖZTEPE3048
  • 7SAMSUNSPOR3042
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3037
  • 9TÜMOSAN KONYASPOR3037
  • 10GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3037
  • 11KOCAELİSPOR3036
  • 12CORENDON ALANYASPOR3033
  • 13KASIMPAŞA3031
  • 14HESAP3028
  • 15NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ3025
  • 16İKAS EYÜPSPOR3025
  • 17ZECORNER KAYSERİSPOR3023
  • 18MISIRLI3020
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Muhalefet Partileri Bir Araya Gelirse Ak Partiyi İktidardan İndirebilir mi
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA